Welke schermen voor Final Cut Pro X ?

Voor het tweede scherm, waar de viewer meestal zal op getoond worden, is het vrij eenvoudig. Als je 16/9 HD materiaal moet tonen neem een scherm met resolutie van 1920x1200 pixels. De 1920x1080 pixels van een HD beeld passen pixel-op-pixel. Boven en onder is nog ruimte vrij voor de balk van de viewer.

Indien je een scherm met resolutie 1920x1080 zou nemen, dan zorgt deze balk ervoor dat het beeld moet geschaald worden, wat artefacten kan opleveren en ook extra rekenkracht van de grafische kaart vereist.

fcpx_1200_1080.png

Een 27" scherm met resolutie van 2540x1440 is ook niet ideaal, omdat dan een upscaling zal gebeuren ofwel het beeld op 100% het scherm niet volledig gebruikt.

Er is een ruime keuze van schermen met resolutie van 1920x1200. De prijsklasse loopt van een 300 euro tot plus 2000 euro. Bij de goedkoopste modellen mag je niet teveel verwachten van de kijkhoek en kleurechtheid In de hogere prijsklasse krijg je extra garantie, een grote kijkhoek en bij bepaalde modellen een video-colorspace ( EBU of REC709 ) en hardware calibratie. Sommige modellen ondersteunen ook 50Hz, wat een vloeiender beeld geeft in een PAL omgeving.

Voor het eerste scherm, waar meestal tijdslijn en events komen van Final Cut Pro X, is de eerste keuze een zelfde scherm te nemen dan het 2de scherm. Zo zien de kleuren er hetzelfde uit op beide schermen.

Indien je budget - en buro - wat groter is, kan je ook overwegen om een grote 27" monitor te nemen. Met zijn resolutie van 2560x1440, is dit ideaal voor het ordenen en terugvinden van materiaal in de events, en krijg je een extra brede tijdslijn.