logo_su_product@2x.png
 

Modeleer intuïtief

Met SketchUp creëert men zeer snel en eenvoudig 3D oppervlakmodellen en visualiseert deze met texturen en animaties. U kunt schaduwen van de zon evalueren, landschappen creëren, snel uw tekening opsieren met vele standaard componenten (bomen, mensen, auto's), doorsneden van uw model maken en door uw ontwerp heen wandelen.

Tekenen met een potlood

Het principe van SketchUp is gebaseerd op het aloude potlood. Men tekent met het potlood vrijelijk vormen in 2D of 3D. De slimme tekenassistent geeft vanzelf aan op welke as u tekent, en of u op een eindpunt van een lijn staat, op het midden van een lijn of op een oppervlak bijvoorbeeld.

3D Extrusietool (Push/Pull)

Zodra u een oppervlak getekend hebt, kunt u deze in de derde dimensie verheffen of verdiepen door de zg. push/pull-tool. Beweeg met dit tool over een oppervlak en sleep het omhoog of omlaag!

Geen ingewikkelde commando's meer, maar een eenduidige manier om uw 3D geometrie te creëren.

3D Sleeptool (FollowMe)

Dit kan ook gezien worden als een uitbreiding op de Push/Pull tool. U kunt een oppervlak in de derde dimensie slepen door de zg. follow me - techniek. Klik met dit tool op een oppervlak en sleep het langs elk contour of vlak!

Solid Modelling Tools

Met de solid modelling tools van SketchUp Pro kunt u van twee of meer volumes één volume maken. Zo kunt u o.a.:

 • Twee of meer volumes bij elkaar optellen tot één volume
 • Een nieuw volume maken uit de delen die elkaar overlappen
 • Volumes van elkaar aftrekken, door bv. het volume van de overlapping eruit te snijden
 • Overlappende volumes splitsen, waarbij u dus meerdere volumes krijgt.

Schaduwstudie terwijl u werkt

Met een enkele muisklik toont u in SketchUp Pro schaduw. Afhankelijk van de door u aangeven:

 • Plaats
 • Oriëntatie
 • Datum
 • Tijd

Zal SketchUp direct en accuraat de schaduw van de zon tonen op uw werk. En sleep aan de schuifregelaars om de schaduw van moment tot moment direct te volgen.

Dynamic Components

Met SketchUp kunt u heel gemakkelijk standaard componenten tekenen. U kunt statische (stilstaand) componenten maken door ze te tekenen en op te slaan, maar ook dynamische componenten door allerlei informatie aan één component te hangen. Zo creëert u bijvoorbeeld een meubelstuk in verschillende kleuren en maten als één en hetzelfde component!

LayOut

Met LayOut kunt u uw model in een template plaatsen en de verschillende aanzichten presenteren. U kunt uw model aanpassen door er tekst, afbeeldingen en andere grafische elementen zoals pijlen en cirkels aan toe te voegen. U kunt verschillende pagina's aanmaken om zowel uw model op scherm als op papier te presenteren!

Style Builder

Style Builder is een nieuwe functie voor het maken van je eigen sketchy-edge Styles!

Het is een los te installeren applicatie die je eigen handgeschetste lijnen omzet in een SketchUp Style. Het is dus nu nog eenvoudiger om je eigen identiteit aan je tekeningen mee te geven.

Gebruik je favoriete pen, potlood of stift, maak een schets, scan hem in en gebruik hem in Style Builder om je eigen sketchy look te creeren.

Geo-modelleren

SketchUp Pro beschikt over een directe koppeling met Google Earth, waarmee u dus 3D content via dit informatieplatform kunt delen. Als u een bepaalde locatie voor uw project in gedachten heeft, kunt u het Google Maps venster direct in SketchUp Pro openen, de locatie selecteren en inladen. Vervolgens kunt u op de kaart (voorzien van een accuraat 3D terrein) uw project modelleren. Wanneer u klaar bent, kunt u naar Google Earth exporteren en ziet u uw project op de gewenste locatie staan!

PhotoMatch

Creëer een 3D model door uw 2D foto over te trekken of plaats uw 3D model in een 2D foto. Met PhotoMatch kunt u heel gemakkelijk de foto uitlijnen op het assenstelsel van SketchUp. PhotoMatch berekent dan gelijk de juiste camerapositie en de juiste kijkhoek.

Watermerk

U kunt afbeeldingen gebruiken als achter- of voorgrond. Zo kunt u bijvoorbeeld een wolkenlucht op de achtergrond plaatsen en uw logo als watermerk op de voorgrond.

Mist

Plaats mist in uw model om een sfeer of diepte te creëren. U heeft de controle over diepte, transparantie en kleur om zodoende uw eigen sfeer te creëren!

3D Tekst

Voeg tekst aan uw tekening toe en trek het in 3D of gebruik de contouren ervan in 2D.

Animaties

U kunt uw SketchUp model in een filmpje presenteren. Selecteer alle aanzichten die u wilt hebben en maak er "scenes" van. Zodoende kan de camera heel vloeiend van aanzicht naar aanzicht vliegen. Door het filmpje te exporteren als .avi (Windows) of .mov (Mac) kan uw model op vrijwel iedere computer bekeken worden!

SketchUp Pro

Bekijk hier waarom u  SketchUp Pro zou gebruiken:

3D modelleren

 • Creëren van dynamische componenten
 • Solids modelleren: 3D volumes samenvoegen, aftrekken, etc.
Rapporten
 • Genereren van rapporten in tabelvorm betreffende uw SketchUp model
Exporteren & Importeren
 • Import en export van 3D modellen en 2D afbeeldingen in vele formaten (DXF, DWG, 3DS, PNG, JPEG, etc.)
Documentatie & Presentatie
 • Creëren van ontwerpdocumenten in meerdere pagina's en grote formaten
 • Houd wijzigingen van uw SketchUp-model automatisch bij in uw presentaties
 • Deel documenten via PDF, print, raster afbeeldingen of schermpresentatie
 • Presenteer SketchUp-modellen in live, full-screen presentaties

Printen
 • Printen in hoge kwaliteit, inclusief vectoren, rasters en renderingen
 • Printen in elk formaat
 • Printen van documenten met meerdere pagina's

Stijlen
 • Creëer eigen SketchUp-lijnen ( Stylebuilder )